Unelte de top pentru casă
Top instrumente esențiale pentru casă. Ce ar trebui să fie în atelierul de acasă. Sfaturi de la Dnipro-M.

Fiecare casă ar trebui să aibă un set minim de instrumente, indiferent dacă lucrările de construcție sunt pasiunea ta sau nu. Se întâmplă adesea să fie nevoie să reparați brusc ceva sau să strângeți un șurub. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei care locuiesc în case private.

De obicei, fiecare decide singur ce instrumente vor fi în atelierul de acasă, dar există o anumită listă pe care fiecare maestru trebuie să o aibă.

Un ciocan

Un ciocan este un obiect extrem de util în casă. Poate fi folosit nu numai pentru lucrări de reparații, ci și pentru diverse sarcini casnice. Există multe tipuri diferite de acest instrument manual:

 • Lăcătuș - cel mai comun tip. Cel mai des este folosit pentru baterea cuielor acasă. Poate fi folosit și pentru nivelarea metalului, despicarea plăcilor ceramice și a betonului. Are doi lovituri: primul, conceput pentru baterea cuielor și lucrul cu metal, iar cel de-al doilea, care se îngustează până la margine, este necesar pentru demontarea structurilor.
 • Tâmplărie - diferă de primul tip prin prezența unei plăci cap la cap sub forma unei gheare curbate. Acest lucru vă permite să îndepărtați cuiele și elementele de fixare vechi din material. Partea de impact a ciocanului poate avea diferite forme, cum ar fi rotundă sau pătrată, netedă sau canelată.

În plus, puteți găsi și alte tipuri de ciocane, precum ciocane, baros și ciocane de zidar. Acesta este un instrument destul de specializat, care este foarte rar folosit la teme.

Cleşte


Clești - au suprafețe plane ale falcilor care asigură o prindere uniformă a elementului. Suprafața de prindere a acestui instrument are doar dinți și uneori margini de tăiere fără crestătură. Acest lucru asigură o prindere sigură pentru piese, fire și elemente de fixare.

Cleștii sunt folosiți pentru a prinde, ține, răsuci și îndoi diverse piese de prelucrat. Există și modele dielectrice care vă permit să lucrați cu piese sub tensiune.

Varietățile acestui instrument includ:

 • Clești cu nas rotund - au fălci în formă de con. Datorită formei specifice a fălcilor, această unealtă este potrivită pentru lucrul cu sârmă.
 • Cleștii sunt clești cu mâner lung, cu fălci ascuțite sau cu suprafață plană, care se împletesc între ele.
 • Cleștii cu nas lung sunt un instrument cu mânere curbate și fălci lungi de lucru. Această siluetă vă permite să procesați piese de diferite dimensiuni și să pătrundeți chiar și în goluri înguste.
 • Freze laterale - scopul principal al acestui instrument este tăierea cuielor, sârmei, cablurilor, fitingurilor mici.
 • Cleste - folosite pentru tăierea metalului. Disponibil sub formă de: lateral, capăt, cablu, stripping etc.

Ruletă

Instrument mic, dar foarte util de măsurare. O bandă de măsurare poate fi utilizată pentru a determina și măsura distanța dintre obiecte, lungimea, lățimea, înălțimea, diagonala și raza acestora.

Rubricile de măsură pentru construcție au o foaie cu o scară de măsurare, care este pliată automat într-o carcasă din plastic sau metal. Opritorul de pe corp vă permite să fixați banda în poziția dorită.

Versiunile de uz casnic au același design ca și cele de construcție, dar sunt mai puțin precise. Lungimea benzii de măsurat este de aproximativ 2-3 metri.

Un set de chei

Folosind chei, puteți strânge și deșuruba conexiunile cu șuruburi cu caneluri pentru cheie. De obicei, sunt fabricate din oțel crom-vanadiu sau oțel pentru scule cromat. Au un orificiu special pentru prinderea piesei de prelucrat, al cărui decalaj este standardizat și măsurat în inci sau metrici. În tastele monolitice, acest parametru este stocat permanent, în timp ce în tastele reglabile se poate modifica.

Un set modern constă adesea din chei monolitice. Ele pot avea deschideri de lucru pe una sau ambele părți simultan.

Cel mai comun tip este cheile cu cap deschis. Au un profil de lucru în formă de U care vă permite să prindeți conexiunile piulițelor.

Set de șurubelnițe

Una dintre cele mai simple, dar foarte comune unelte de mână în orice atelier. Pentru a fi mai ușor de utilizat, acordați atenție nu numai caracteristicilor arborelui și vârfului, ci și formei, dimensiunii și materialului mânerului.

Dacă vorbim despre forma mânerelor, atunci acestea sunt diferite:

 • Clasic - structura include o tijă, un vârf și un mâner.
 • Mâner în T - Această formă a mânerului permite un cuplu mai mare, rezultând o muncă mai rapidă.
 • Cu mâner în formă de L (tip pistol) - vă permite să lucrați la un anumit unghi.
 • Cu un mecanism de rupere - o caracteristică distinctivă a acestui mâner este că poate fi îndreptat cu o singură apăsare de buton. Acest lucru face fluxul de lucru mai confortabil.

Șurubelnițele se disting și prin forma vârfului:

 • Crestat - Marcat cu SL.
 • Phillips marcat PH (Phillips) - Aceste șurubelnițe au un cuplu mai mare decât șurubelnițele cu cap drept.
 • Crucea „pozidriv” marcată PZ (Pozidriv) - are un cuplu și o adâncime de spline mai mari decât PH. Cu toate acestea, nu este scos din detalii pe cont propriu.

Capsator

Un capsator este folosit pentru a capsa diverse materiale cu capse și cuie. Cele mai populare sunt modelele mecanice și electrice.

 • Mecanice - nu sunt rapide, dar nu sunt necesare în atelierul de acasă. Pentru a introduce capsele în materialul de lucru, va trebui să aplicați forță fizică.
 • Electric - potrivit pentru lucrul în producție, dar poate fi folosit și în viața de zi cu zi. Nu necesită efort fizic, iar viteza lor de lucru și forța de impact sunt mai mari decât cele ale modelelor mecanice.

Nivel

Nivelul clădirii este un instrument de măsurare portabil, al cărui scop principal este acela de a evalua gradul de paralelism al unei suprafețe în raport cu un plan vertical sau orizontal.

Există trei tipuri de niveluri de clădire:

 • Apa (niveluri hidraulice) - folosita pentru verificarea unor suprafete mari;
 • Bubble - cel mai popular tip de nivel de clădire pentru a face temele;
 • Laser - cea mai precisă varietate care poate fi folosită atât în ​​viața de zi cu zi, cât și în construcții.

Scară sau scară

Un astfel de echipament vă permite să lucrați la înălțime. Folosind o scară, puteți oricând agăța un candelabru într-o cameră cu tavan înalt, puteți efectua reparații și multe altele.

Alegerea unei scări pentru casă ar trebui să fie în conformitate cu solicitările existente. Ar trebui să fie ușor, compact și stabil.

Diferența dintre aceste tipuri este următoarea:

 • Scara - de obicei un tip de echipament atasat care trebuie sustinut de un perete sau alt suport. Poate consta din mai multe părți și se poate extinde în lateral;
 • O scară este o structură de sine stătătoare care constă din două părți și o platformă de lucru.

Şurubelniță

O șurubelniță este un instrument absolut indispensabil pentru strângerea șuruburilor, șuruburilor și șuruburilor autofiletante. Este util mai ales atunci când trebuie să strângeți un număr mare de șuruburi într-un timp scurt. În plus, înlocuind burghiul cu un burghiu, șurubelnița se transformă într-un burghiu, permițându-vă să găuriți în materiale precum lemn, plastic și metal subțire.

Există șurubelnițe cu și fără fir. În uz casnic, nu există nicio diferență fundamentală între aceste două tipuri. Dar este de remarcat faptul că modelele de baterii sunt complet autonome, ceea ce vă permite să lucrați fără priză. În plus, absența unui cablu de rețea asigură mobilitate și vă permite să lucrați în spații deschise și în locuri greu accesibile.

Renovator

Un instrument multifuncțional care poate fi utilizat pentru a rezolva astfel de probleme:

 • Slefuire de suprafata;
 • Îndepărtarea bavurilor de pe piese și ascuțirea sculelor;
 • Tăierea canelurilor și canelurilor în lemn;
 • Elemente de tăiere aproape de perete;
 • Curățarea rosturilor de plăci, chituire și alte sarcini.

Tipul de lucru depinde direct de duza selectată. Renovatorul este eficient cu o cantitate mică de muncă, ceea ce este suficient pentru un atelier acasă.

Desigur, în atelierul dvs. de acasă pot exista și alte unelte, cum ar fi o râșniță sau un ferăstrău, dar lista de mai sus vă va permite să îndepliniți cele mai obișnuite sarcini casnice.