Cum să salvezi plantele înainte de frig. Tipuri de tăiere de toamnă a copacilor, precum și o listă de instrumente necesare.


Dacă nu pregătiți în mod corespunzător grădina pentru iernare, atunci primăvara s-ar putea să aveți o dezamăgire serioasă - în loc de verdeață sănătoasă, veți găsi lăstari uscați și bolnavi. Prin urmare, sarcina noastră principală este să ajutăm grădina să supraviețuiască în siguranță perioadei de iarnă.


În fruntea listei locurilor de muncă în grădinărit se află îngrijirea copacilor. Include scurtarea ramurilor, subțierea coroanei, precum și tăierea sanitară și anti-îmbătrânire.


Vă oferim să vă dați seama cum să organizați corect munca de toamnă în grădină.

 


Tipuri de tăiere a copacilor de toamnă

Este important să abordați cu competență această chestiune, deoarece fără a înțelege nu puteți decât să dăunați și să înrăutățiți starea copacului. Tipul de tăiere regulată depinde de sarcini. De exemplu, există două modalități de a îndepărta ramurile toamna: tăierea (scurtarea) și rărirea.

 


Tăierea

Scopul acestei proceduri este de a scurta vârfurile ramurilor sau de a promova creșterea ramurilor. Scurtarea poate fi slabă și puternică: jumătate din ramură sau o treime din întreaga lungime este tăiată.


Atunci când efectuați această procedură, trebuie avut în vedere că tăierea slabă îmbunătățește creșterea lăstarilor tineri, dar încetinește ramurile tăiate. Cu unul puternic, opusul este adevărat: creșterea ramurilor părții tăiate devine mai bună, dar amenajarea generală a copacului scade.


Recomandări generale pentru scurtarea ramurilor:

 • tratați numai procesele uscate și bolnave;
 • pentru a îndepărta ramurile copacului bătrân, folosiți ferăstrăul. Efectuați procesul treptat: pileți ramura la aproximativ o treime din partea de jos, apoi finalizați tăierea complet (nu permiteți ruperea naturală a ramurii prelucrate);
 • scurtează ramurile tinere peste un mugure complet format.

Subţierea

Efectuarea lucrărilor de toamnă în grădină și rărirea este necesară pentru asigurarea plantelor. În timpul procedurii, nu numai ramurile cu direcția greșită de creștere sunt de obicei îndepărtate, ci și cele rănite, slabe, bolnave. Procedura include și tăierea ramurilor care cresc aproape de coroană sau se intersectează unele cu altele. Trebuie remarcat faptul că subțierea este, de asemenea, responsabilă pentru umplerea ușoară și aerisirea coroanei.


Recomandări generale pentru rărirea copacilor:

 • mai întâi trebuie să subțiezi ramurile prea ramificate;
 • nu lăsați „canepa” după tăierea ramurilor slabe, deteriorate și deformate;
 • îndepărtați lăstarii;
 • tăierea ramurilor masive trebuie să fie paralelă cu baza lor.

În cazul prelucrării arborilor tineri, atunci rărirea trebuie efectuată în fiecare an. Până când coroana prinde contur.

 


Tunderea copacilor în grădină

Pomii fructiferi necesită îngrijire asiduă toamna pentru a minimiza riscul de îmbolnăvire, pentru a pregăti bine plantele pentru iernare și pentru a asigura rodirea abundentă în următorul an de recoltă. În perioada septembrie-noiembrie, toți pomii fructiferi ar trebui să intre într-o stare de repaus de iarnă și să se pregătească pentru apariția înghețului.


Atunci când se efectuează lucrări la tăierea pomilor fructiferi, este necesar să se țină cont de varietatea, vârsta și cultura acestora. Unii copaci, cum ar fi perele și cireșele, nu pot fi tăiați anual. Acest lucru va afecta doar creșterea și va reduce randamentul acestora. Dar în cazul fructelor cu sâmburi (piersici, prune, caise etc.), atunci este mai bine să te oprești la tăierea sanitară.

Unelte pentru grădinărit și grădinărit


Pentru ca grădina să te mulțumească pe tine și pe ochii tuturor celor care trec de fiecare dată, arsenalul tău de acasă ar trebui să includă diverse unelte de grădină. Ceea ce vă va ajuta să faceți munca în grădină: scurtați ramurile și faceți față altor sarcini.


secatoare - necesare pentru tăierea ramurilor, lăstarilor, precum și pentru subțierea coroanei;
ferăstrău electric sau ferăstrău cu lanț - va ajuta la lucrul la scară largă cu ramuri aspre;
tăietor de perii - pentru înnobilarea arbuștilor, modelarea unui gard viu, precum și pentru lucrul cu designul peisajului;
ferăstrău manual – asigură tăierea corectă a ramurilor.

Nu uitați că cheia longevității instrumentului este curățenia și ordinea. Urmați regulile de îngrijire și depozitare și luați în considerare, de asemenea, toate recomandările producătorului.

 

Sfaturi pentru tăierea copacilor


Totul este foarte individual aici, deoarece fiecare cultură individuală își stabilește propriile reguli de îngrijire și procesare. Dar am reușit să colectăm recomandări generale:

 • cel mai bun moment pentru a începe lucrul este când cad frunzele;
 • tăierea trebuie finalizată înainte de apariția înghețului;
 • pentru ca planta să supraviețuiască iernii și să aducă o recoltă, merită să efectuați o tăiere blândă;
 • este imposibil să se efectueze procedura pe vreme umedă și pe îngheț;
 • uneltele pe care le folosiți pentru a lucra trebuie să fie ascuțite și curate.

Calitatea tăieturii este importantă:

 • utilizați un ferăstrău de calitate (o tăietură netedă se va vindeca mai repede);
 • utilizați corect foarfecele: lama trebuie să fie în partea de jos, iar partea de prindere să fie deasupra ramurilor;
 • tratați rănile cu smoală de grădină dacă diametrul lor este mai mare de 1 cm.

După finalizarea lucrărilor de toamnă în grădină, trebuie să treceți la următorul pas - îngrășământ. Ramurile tăiate rămase sunt de obicei îndepărtate de pe amplasament sau folosite ca material de compostare.